onsdag 22 april 2015

Uppkomst av ljus


Uppgift:
Hur uppkommer ljus?
Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Varför uppkommer olika typer av spektrum (linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vad används detta till?

Hypotes: Jag tror att man kommer att se olika färger när man tittar genom spektroskopet på t.ex en lampa. Och ifall man kollar på något annat ämne som t.ex kvicksilver kommer det att vara andra  färger och att avstånden kommer att vara annorlunda mellan de olika spektrumen, beroende på vad man kollar på. 

Material: Lysrör med olika sorters gaser, glödlampa, högspänningskälla, stativ, spektroskop, färgpennor

Utförande: Jag tog ett spektroskop och kollade upp mot en lampa först och sen på ett lysrör. På lampan kunde man se att det var många färger efter varandra men i lysröret såg man bara ett rött streck och sedan inget mer. Kvicksilver hade lite färger i början och sedan lite färger i slutet men inga färger i mitten. I neon där var färgerna väldigt “tajta” med varandra men i slutet så var den blå lite längre bort. I Argon så var färgerna rätt så jämna men den lila längst fram och den röda längst ut var större än resten av färgerna. 
Det finns olika sorters spektrum t.ex kontinuerligt spektrum, diskret spektrum. Ett lysrör t.ex har ett diskret spektrum. 

Resultat: Bild ——>>> 

Slutsats: Jag tror att anledningen till att det blir olika färger och olika anstånd på de olika ljuskällorna är för att de olika ljuskällorna också har olika spektrum som leder till att färgerna och anstånden mellan färgerna blir olika för olika ämnen och ljuskällor. Min hypotes stämde för att jag trodde att man skulle se olika färger när man tittade genom spektroskopet vilket man fick. Även att avstånden skulle vara olika trodde jag och det var de ju. I vissa fanns det jättemånga färger medan det i vissa bara var ett enda färgat streck. 


Felkällor: Det kan ju hända att det är lite svårt att se spektrumet och att man ser/ritar upp fel, det är väl egentligen inte något större problem i sig men det kan vara bra om man ser/ritar upp rätt. Egentligen finns det inte särskilt mycket man kan göra för att förbättra det, det är väl mer att kolla noggrannare och rita upp det noggrannare, det är inte så väldigt lätt att se och rita upp precis hur det är men det är ju ändå så att man inte kan precis rita av det som man ser. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar